Cover
Бъдещето е тук! Биотероризъм! Проектирани деца!
Неочаквано човечеството овладява способнастта да играе на Бог. Това еволюция на лудостта ли е?
Дейвид Сандсторм (Питър Отърбридж), ексцентричен молекулярен биолог води екипа си към самоотвержени изследвания, търсейки истината; заедно те трябва да се противопоставят на етичният, правен и морален натиск на научния прогрес върху обществото.
Във всеки епизод се обсъждат резултати, породени от грешна биотехнология: страшни вируси, генетично модифицирани култури, клонирани овце и дори клонирани деца.ReGenesis.s01e01e02.baby.bomb-spare.parts.hdtv-lolReGenesis.s01e03.the.face.of.god.ws.dsrip-sfmReGenesis.s01e04.prions.ws.dsrip-sfmReGenesis.s01e05.the.oldest.virus.ws.pdtv-sfmReGenesis.s01e06.the.trials.ws.pdtv-sfmReGenesis.s01e07.faint.hope.ws.pdtv-sfmReGenesis.s01e08.blackout.hdtv-mintReGenesis.s01e09.the.secret.war.hdtv-mintReGenesis.s01e10.the.source.hdtv-mintReGenesis.s01e11.the.promise.hdtv-mintReGenesis.s01e12.resurrection.hdtv-mintReGenesis.s01e13.the.longest.night.hdtv-mintСъщо така целият сезон можете да намерите и тукЗначения на абревиатурите в РегенезисPhD - след дипломна квалификация, докторат
PCR - Polymerase Chain Reaction - ензимен тест за копиране на гени по веригата на РНК, при 72 градуса
SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome
ТОРС - Тежък Остър Респираторен Синдром
Prion Diseases - агент на инфекцията се явява не нуклеиновата киселина, а белтъка, който причинява разпадане на мозъчната тъкан - инфекциозния агент е наречен прион
prion - белтък, с различна форма от нормалната
САБЦ -Северо-Американски Биологичен Център
FDA - Управление по Лекарствени Препарати и Продоволствени Храни - УХЛ
MIT- Масачузетс Технологичен Институт
MVP - Митрална клапа- пролапс, запушване, тахикардия.
Garcinia kola - растение, чиито съставки се използват за лечение на Ебола.Четири типа вирус Ебола-Заир, Ебола-Судан и Ебола-Бряг на Слоновата кост, заразни за човека, докато Ебола-Рестън напада само маймуни и шимпанзета.
ОМЛ - Остра Миелоидна Левкемия
APOPTOSIS:programmed cell death or PCD - масово клетъчно самоубийство, p53 is a potent inducer of apoptosis
EBV - Epstein Barr Virus
вирусът съществува в латентна форма
в В лимфоцитите
ASAP - As Soon As Possible- колкото се може по-бързо
Cytokines are important modulators of host antitumor responses-immunomodulatory proteins -
цитокини - имуномодулаторни протеини
SCID - The Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I Disorders - интервю за изключване на психически разстройства на пациента
ATF - Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives
алкохол, цигари, оръжия и експлозиви
MSG - Monosodium Glutamate
WMD -weapons of mass destruction- оръжия за масово унищожение
WATR- РВВ - Рециклиране на Вода по Всяко време
SACS - ТАС - Тежък Антикоагулационен Синдром
GMO - ГИ - генетично инженерство, биотехнологии
Transposons- последователност на ДНК, която може да промени позицията в рамките на генома на една клетка, процеса се нарича транспониране.Процеса може да прични мутация или да промени ДНК на на генома. Transposons се наричат "скачащи гени" или "мобилни генетични елементи".
MI- съкратено от Military Intelligence - Военно Разузнаване
MI-1 - управлението
MI-2 - за ССР и Скандинавия
MI-3 - за Германия и Източна Европа
MI-4 - въздушно разузнаване
MI-5 - Вътрешна Сигурност.
Военният адрес е PO Box 500 - на разговорен език е само 5.
MI-6 - Secret Intelligence Service - Външно контра-разузнаване и сигурност.
MI-7 - военна пропаганда
MI-8 - подслушване и дешифриране
MI-9 - тайни операции, помощ при изход по време на мисии
MI-10 - оръжия и технически анализ
MI-11 - минни полета
MI-12 - немски специалисти
MI-14 - немски специалисти
MI-17 - секретариат на службите
MI-18 - военнопленници и инструктори за опазване на секретнисведения
GCHQ - Government Communications Headquarters - кръгла сграда, позната като "поничката"
ELISA -Enzyme-Linked Immunosorbent Assay - мощен ензимен метод за преценка и анализ на антитела в организма, свързано с имунната система.
ng/ml - нанограм/милиметър
pg/ml - пикограм/милиметър
WHO - World Health Organization
СЗО - Световна Здравна Организация
CDC - Centers for Disease Control and Prevention
ЦКПЗ - Център за Контрол и Профилактика на Заболяванията
МН - коефициент на самоиндукция - милинхенри
REX - Radiation Experiment - изучаване на излъчванията в земната атмосфера при радиовълните, радиационни опити
Благодарностите за превода са изцяло за verannika

:clap: