Правейки проучване за една друга тема, вчера разглеждах качените субтитри за Miami Vice. Забелязах нещо много интересно, свързано с рейтингите. Публикувал например някой си някакъв тайминг, оценил си го сам с 5 (какво невероятно самочувствие) и изпраскал на останалите по една единица. След него втори, трети и т.н.

Какво е това? Някакви пубери си мерят пишките ли?!? Съжалявам за сравнението, но по-подходящо не намерих.
Разбира се, и моето скромно творение не беше пощадено. Но ми беше странно, някак си, 20 души да ми оценят труда с 5, а двама - с 1. Затова пратих писма на тези две "изключения". На първото получих много любезно извинение, за което благодаря. На второто - нищо. Предполагам, че човекът го мъчи гузна съвест.
Както и да е. Лично аз смятам, че рейтингите са много полезни, за да се ориентираме за качеството на работа. И много често им се доверявам. Но както с всяко хубаво нещо на този свят и особено в България, и с тях започна да се злоупотребява. Затова се обръщам към всички с няколко въпроса:
Смятате ли, че работата ви се оценява обективно от потребителите?
Може ли въобще вече да се вярва на рейтингите?
Не страдат ли от подобна "война за рейтинги" хилядите хора, които само искат да гледат нещо качествено?
P.S. Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна.