Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Tv-out
subsunacs.net - Форуми > Други > Дискусии
thug
Здравейте,
видях няколко коментара за моя проблем в темата DivX/DVD players, но не искам да правя там offtopics.
Гледам филми на тв като използвам тв-аута на видеокартата ми, но изобщо не съм доволен от картината. Когато е чернобяла картината на тв-то, тогава se вижда перфектно. Но когато е цветно, тогава картината е със страшно много точки. Направи ми впечатление, че колкото повече правя цветовете наситени, толкова повече се виждат тези точки из целия екран на тв-то. На практика съм го настроил в момента така, че цветовете на тв са много ненаситени, за да ме дразнят по-малко тези точки. Имам не особено хубава карта ATI Radeon 9250 (128mb). Използвам S-Video кабел и scart-адаптер, тъй като на тв-то нямам s-video вход.
Сблъсквал ли се някой с подобен проблем? Някой да има някакви идеи как да го оправя?
Благодаря за всякакъв вид помощ предварително! smile.gif

п.с. Ползвам съм няколко различни версии на drivers, промяна - никаква. Затова сега съм с последната версия от Ati.
MartineZzZ
Цитат(thug @ 15 Nov 2005, 03:26 PM)
Здравейте,
видях няколко коментара за моя проблем в темата DivX/DVD players, но не искам да правя там offtopics.
Гледам филми на тв като използвам тв-аута на видеокартата ми, но изобщо не съм доволен от картината. Когато е чернобяла картината на тв-то, тогава se вижда перфектно. Но когато е цветно, тогава картината е със страшно много точки. Направи ми впечатление, че колкото повече правя цветовете наситени, толкова повече се виждат тези точки из целия екран на тв-то. На практика съм го настроил в момента така, че цветовете на тв са много ненаситени, за да ме дразнят по-малко тези точки. Имам не особено хубава карта ATI Radeon 9250 (128mb). Използвам S-Video кабел и scart-адаптер, тъй като на тв-то нямам s-video вход.
Сблъсквал ли се някой с подобен проблем? Някой да има някакви идеи как да го оправя?
Благодаря за всякакъв вид помощ предварително! smile.gif

п.с. Ползвам съм няколко различни версии на drivers, промяна - никаква. Затова сега съм с последната версия от Ati.
*

Смени картата.Аз преди имах Нвидиа и всичко беше на 6.Сега съм с РАДЕОН 9800 и имам същия проблем.Опитвах какво ли не.РАДЕОНА определено е по добър за игри от Нвидиата кочто имах,но за гледане на филми на ТВ-то не става.Смени я примерно с една Нвидиа 5200.По добрия вариант Нвидиа 5700.В първия случай около 50$,във втория максимум до 100$.

Алтернатива е да потърсиш някакъв софтуер за тая работа.Не мога да ти дам имена,но можеш да се разтърсиш.Има множество програми предназначени именно за тая работа.Колко са ефективни обаче не мога да кажа....
Според мен картата ти така или иначе е за смяна.Успех!
thug
Не съм попадал на такъв софтуер. за nvidia има tvtool. доколкото съм запознат такъв tool за ATI няма sad.gif

Очаквам още мнения по-темата. може някой друг да е имал такъв проблем, и случайно да го е решил.
не играя на игри, използвам тази карта само заради тв-аут-а.
fai_rodis
А дали изходът на видео картата е за S-кабел? Консултирах се с един колега и той каза, че е възможно, ако е композитен, да се получава разминаване и затова да се получават звездички. А и не се знае дали вътре в компа не се получават смущения от нещо smile.gif Освен това моята АТИ върви комплект с един преходник-преобразувател на сигнала. Телевизорът ми също е със скарт и нямам никакви проблеми.
thug
Цитат(fai_rodis @ 15 Nov 2005, 05:19 PM)
А дали изходът на видео картата е за S-кабел? Консултирах се с един колега и той каза, че е възможно, ако е композитен, да се получава разминаване и затова да се получават звездички. А и не се знае дали вътре в компа не се получават смущения от нещо smile.gif Освен това моята АТИ върви комплект с един преходник-преобразувател на сигнала. Телевизорът ми също е със скарт и нямам никакви проблеми.
*

изходът на картата ми е за s-video кабел. а такъв преобразувател съм си купил допълнително. Дори 2-3 от различни места, защото не ми първия не ми изглеждаше надежден. Интересно е, че с кабела, който ми доиде с видео картата ми вадеше само b/w картина. (купих си нов, защото така или иначе този въпросния беше много къс)
fai_rodis
В такъв случай би трябвало кабелът ти до скарта на телевизора да не е S-video, а композитен. smile.gif
thug
аз ли не съм в час с тези кабели или не можем да се разберем. Имам s-video изход на видеокартата. От там излиза кабела (s-video), и в тв-то е сложен този скарт-адаптер. На него имам един s-video вход(където вкаввам кабела от компютъра), 2 за аудио и едно за видео (както им викат камбанки, сигурно това е composite:) ). Надявам се да разбереш какво имам предвид.
fai_rodis
Значи - изхода на картата ти е със 7 дупки.

. . . .
. . . - нали?

Ако е така - кабелът трябва да е най-обикновен нискочестотен видео кабел, само че по-дебел, с по-добро екраниране. И накрая камбанката му вкарваш във входа "видео", а не във "s-video". Ако кабелът е по-тънък, възможно е да влизат смущения.
thug
уф, стана сложна. Кабелът, който имам е от двете страни с еднакви букси. кръгъл със 7 щифчета.. нямам такъв вход на тв-то(какъвто е на видео картата изхода). затова слагам накрая това адаптерче, за което обясних по-горе(на което имам такъв вход със 7 дубки) и него го пъхам на скарт-а.

виж закакво говоря. кликни на снимката за да го видиш по-голямо.

Адаптерче
thug
Усещам, че накрая ще се окаже или някаква абсолутна глупост, или че просто картата ми за никакъв *** не става! :evil2:
delfinbg
Офтопик - Специално за ТВ-аут АТИ-карти имат много по малки проблеми и много по добра картина и възможности. Н-видиа са по добри за игри. излишно е да спорим за карти над 150-200 $ ( без значение от кои вид).

Специално за ТВ- оут - предпогам че имаш една малка жълта джаджа( преходник от С-видио към чинч (изхода на картата ти е с 7 изхода) .
Направи си хубав екраниран кабел ЧИНЧ- към буксата на ТВ.
Аз съм с 9200 про , и знам че изхода е еднакъв и картината на ТВ ми е доста добра, като се има в предвид че съм с 15 и 20 метра кабели едновременно на 2 ТВ smile.gif. използвам директния вход (видео ин) на тв за свързване.
fai_rodis
Хе хе - и аз това се мъча да обясня smile.gif И съм абсолютно съгласна, че ATI са за предпочитане, що се отнася до tv-out smile.gif
thug
Благодаря ви за съветите! ще задествам нещата както вие казвате, да видим дали ще се получи.

п.с. в Германия съм и очаквах кабела (s-video), който съм си купил от тук да е качествен, все пак е дълъг 5 метра и струва 20 евро. Аз ли не съм в час или наистина е скъп wink.gif
thug
хм, направих го, сега картината е перфектна smile.gif НО черно-бяла! sad.gif
arris
нямаш ли от някъде menu за смяна на systemata за цветност може да е дори от телевизора такива системи са pal sekam ntsc ...
thug
това беше едно от първите неща за които се сетих. Не става. Пробвах и ntsc -> ntsc и pal -> pal sad.gif
fai_rodis
Izvinqvqm se 4e pi6a na latinica. desen klavi6 na desktop - properties - settings - advanced / dolu v dqsno/

Clikva6 na displays - posle butona TV - otvarqt se TV properties

Posle click na Format - otdolu si izbira6 Bulgaria smile.gif i bi trqbvalo da ti izleze cvetno - ili ako ne - probvai razli4ni opcii ottam smile.gif

Good Luck
thug
Зави ми са свят да сменям опции. smile.gif Какво ли не съм пробвал. Имам няколко идеи, намерих материали в интернет. Днес смятам да се консултирам със специалисти в магазин тук. Да видим какво ще кажат те smile.gif

м/у другото не знам защо ме съветваш да сменя точно на България (вепреки, че от отчаяние и това бях пробвал) Не живея в България. ТВ-то ми не е купено от БГ, видеокартата също wink.gif
fai_rodis
LOL Вярно, че спомена, че си в Германия. Сори - на работа съм и не съобразих / обикновено така ми действа работатаsmile.gif /

Но и ти ме разби направо - самото връзване на компа към тв-то не е кой знае каква философия. Телевизорът, който съм вързала към моята видеокарта, е Грундик - малко дървен, но немски smile.gif И си дава кристална цветна картина. Може би наистина трябва да призовеш някой спец - току виж картата се нуждаела от някой да и прошепне нещо на native german wink.gif
thug
И последната ми надежда угасна! Днес просто реших да сменя s-vhs кабела с нов по-добър. Поне така знаех, че имам цвят, а смущенията се надявах да оправя просто с по-добро качество. Но уви! Купих си скъп дебел качествен кабел със позлатени накрайници и какво - сега ми направи картината перфектна, но черно/бяла. sad.gif Има малка подробност, която не се бях сетил да ви кажа по-рано. Че има и една следваща възможност, просто тв-то ми да не поддържа s-vhs сигнал. Подсетиха ме и във въпросния магазин днес. Защото просто нямам никъде в меню опция да задам на въпросния канал s-vhs сигнал. Телевизора не е първа младост, но не и реликва - 2-3 годишен TOSHIBA.

Така че аз съм вдигнал вече ръце. Благодаря на всички, които се опитаха да ми помогнат с някакъв съвет!

п.с. в интернет из форумите (не БГ) излиза така че хората, които нямат никакви проблеми с тв-аут-а, са късметлии. В крайна сметка на няколко места попадам на една статия, защо така се получава. И как може да се оправи. Нещо трябва да се прави по буксите и т.н. което не е по моята част. А дефакто това като готова част в магазин го няма. Както и да е.. smile.gif
dvdboy
S-Video сигнала е съставен от две части - яркост (Luminance), излизащ на 15-то краче на Scart и цветност (Chrominance), на 20-то краче. На теб ти се губи втория сигнал, затова виждаш само черно-бял образ.
Напълно е възможно ТВ да не поддържа s-video, а само composite сигнал. Също така е възможно в адаптерчето сигналът за цветност да не влиза на правилното място, тъй като всеки производител на видео карти има собствено виждане за това къде трябва да се намират сигналите на неговата карта.
Без преработка на кабела или адаптерчето няма да се разминеш. Ако можеш да разглобиш адаптерчето, свържи накъсо 15 и 20 крачета и пробвай. Така сигналът става composite и ако излезе цвят, значи ТВ-то не поддържа s-video. Ако не излезе, значи сигнала за цвят не влиза на правилното място в адаптерчето.

Малко бързам, дано си успял да ме разбереш. Успех.
thug
Да, точно това имах предвид, като споменах в по-горен пост, че съм чел нещо по темата, което не разбирам много. т.е. разбирам го но не съм техничар. Би ли ми казал какво означава да свържа 15тото и 20тото на късо? Мерси предварително!

едит: сега го отворих адаптерчето, от едната страна има някаква малка платчица, където са запоени отделните жички(там са svhs- audio & video-изходите, а от другата страна са свързани към тези номерираните щифтчета! (sorry за индианското обяснение, не знам как се наричат правилно тези неща)
thug
ЕВРИКАААААААААААААААААААААААА!!!!!!!!!!!!!!! :clap: :clap: :clap:

п.с. dvdboy много съм ти благодарен. не можах да изчакам да ми отговориш. просто изкарах кабелчетата от 15 и 20 и ги събрах в едно и след това ги сложих заедно на 20.. сглобих го и всичко вече е ок. Не мога да повярвам, че виждам такива цветове на тв-то smile.gif

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.