Реших да направя тема как се вграждат субтитри във филм или клип, но трябва да е задължително ави формат.
Първо сваляте програмата avirecomp от този линк
http://www.kaldata.com/comments.php?catid=1&id=50204
Това е пакет от програми, които при инсталация трябва да ги инсталирате всички в една папка. После стартирате програмата. Излиза ви първия прозорец, на който има бутон Отвори ави - там избирате филма. Под него има бутон Запази ави - там избирате къде да се запази готовия файл. Под него има да изберете колко да е размера на филма. Най-добре е да си остане колкото е бил оригиналния файл.
На втория прозорец Допълнения първото нещо е да изберете субтитрите. Има бутон избери субтитри. После като го натиснете се появява друг, с име зареди субтитри и ги зареждате. В зависомост от формата на субтитрите може: Първо ако са срт няма да може да пипате никакви настройки по тях, но ако са формат ssa, вдясно ви излиза прозорец настройки. От там можете да избирате цвета на субтитрите, шрифт, размер, сянка, височина. Има и кодиране - внимайвайте кое ще изберете инак може да са субите на маймуница. Аз избирам опцията ПО ПОЗРАЗБИРАНЕ - демек трябва да си останат както са си на кирилица. И после бутона ПОЛЗВАЙ, за да запаметите настройките.
На същия прозорец имате бутон Лого. Може да бъде само в bmp формат. Вдясно на логото като заредите има настройки, в които да изберете къде да излиза логото по време на филма. Отдясно или отляво, и също така колко време самото лого да се показва по време на филма. Може да е само няколко минути или през цялото време на филма. Това вие избирате.
На следващия прозорец настройки - трети подред.
Там само слагате отметка на турбомод, друго не пипате.
На четвъртия прозорец Задачи първо избирате преглед, за да видите как ще изглежда с вградените суби филма. Ако не ви харесва как е, коригирате настройките от по-горе, които казах докато ги настроите така че да ви е добре за гледане на вас. След това като сте готови с това. Имате бутон добави задачата. Натискате го и след това давате Старт.
В зависимост от мощността на компютъра може да е готов файла от 30 до 60 минути, това е за средно бързи компютри. Моя е доста стар и става за на 2 часа.
Имало e и проблем след приключване на готовия файл.
Случвало се е разминаване на звук и картина. То се отстранява като търсите програми с които да напаснете звука или по-лесния за мен - просто го вградете наново, само че с друг релийз да е филма. Ако и при втори релийз пак има разминаване, тогава с трети. Аз до трети не съм стигал, но нищо не се знае вече. Всякакви релийз групи има.
Ако имате въпроси, просто питайте тук в темата.