Tenere
5 May 2005, 08:08 PM
Имам следният въпрос, към хора разбиращи от кирилизирани шрифтове:
Има ли шрифт за Windows, който fontmaper-a да може да го мапва с каквато поискаш ширина и височина на буквата в пиксели(разумни стойности), с bold, italic, underline, striketrue?
Ако има кой е шрифта?
Ако няма, може ли да бъде направен?
А, ако не може -какво от естеството на шрифта, не позволява да бъде направен?
gorosoft
9 May 2005, 01:16 PM
Ами повечето, да не кажа всички. Малко са шрифтовете (кирилски или не), които нямат болд и/или италик версия. Щом формата е ttf можеш да си го правиш каквото си щеш.
Tenere
9 May 2005, 10:47 PM
Не-може. Въпреки, че на практика би трябвало да е така. НО фонтмапера на GDI32 отказва да зареди посочен по име шрифт със зададена височина, ако шрифта не може да я изпълни.
Направи си експеримент с това:
Зареди който и да е тру тайп фонт чрез GDI32, с височина 10 пиксела, след това пойскай височината на вече създаденият шрифт. Рядко пъти тя отговаря на заданието. Фонтмапера създава шрифт с различна височина. Примерно ще го направи 9 или 11 пиксела, но рядко 10. За болд и италик се отнася същото, да не говорим, че фонтмапера ако няма и близка стойност ще потърси и шрифт с друго име -гадината, само за да изпълни заданието.
eddie
10 May 2005, 12:00 AM
Tenere, нещо си се угелпила в тия понятия.
True Type шрифтовете са т.нар. скалариуеми, демек - могат да бъдат с размер 6 пункта, могат и със 60. Т.е. те не са с фиксиран размер. Така че няма как TT шрифт да не може да "изпълни" дадена големина ( още повече 10), освен ако не е с някакви екстриймни стойности - примерно 2 пункта.
Относно GDI32 - ако имаш предвид gdi32.dll, това е библиотека към GDI (Graphical Device Interface), която помага при създаването на прости двуизмерни обекти в дограмата - т.е. в Windows-a

Това все пак не е потребителска програма, че ти да решаваш дали с нея да зареждаш даден шрифт или не, а системна библиотека, така че ако тя ти връща грешка при работа с някой шрифт, най-вероятно шрифта е преебан - имал съм такива случаи.
Tenere
10 May 2005, 12:49 PM
Еди, приятелю, програмището за което става въпрос е тежка работа и нямам друг избор освен да се обърна именно към GDI32, а съм се "угепила" в тези понятия, просто защото това е единственото, което върши тази работа с визуализирането (от ядрото на Windows). Ако се беше и ти само леко "угепил" за някое от тези понятия, щеше да видиш, че става дума за Пиксели, разликата от тях, до пунктовете е огромна. Именно за такъв трансфер пиксели-пунктове говорим.
А на шрифтовете иначе нищо им няма, всичките се държат като "преебани", търся някой "девствен" и даже съм готова да си го напиша за целта. :doctor:
Spark
10 May 2005, 05:01 PM
Давай кода - C++, C# или Delphi, за предпочитане чисто WinAPI
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.