Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Кой е шрифтът, който ползват в БНТ1 за титри на филмите?
subsunacs.net - Форуми > Други > Дискусии
crz
Знаете ли кой е шрифтът, който ползват в БНТ1 за титри на филмите?

Мисля, че ми е любим, но аз не знам кой е. Също не знам и какви "настройки" има.. като размер, сянка (размер на сянката..), не съм сигурен дали има такава или е много малка.. а бе с една дума тяхната тайна рецепта ми любопитна.

Също ми харесва и прозрачният черен фон, който ползват (наричат го в някой плейъри opaque box), той обаче при тях не е във формата на правоъгълна "кутийка", ами всеки ред има все едно свой собствен opaque box, точно толкова дълъг, колкото е дължината на реда. Плейърите които аз ползвам (mplayer, vlc) за съжаление нямат доколкото ми е известно тази опция. Там е една цяла кутийка, спрямо най-дългия ред. Съвсем като детайл вече може би било интересно и какво ниво на прозрачност ползват.

Ако някой има идея или догадка.. а най-добре вътрешна информация, макар че може би тя е грижливо пазена :-). А може би е свързано с определена марка професионална техника, която се ползва там. Не ми е ясно как се правят в телевизята субтитрите.
stdoominic
За телевизията не знам, но opaque box-а на ffdshow можеш да си конфигурираш както намериш за добре. И кутийките са си за всеки ред по отделно.
crz
Цитат(stdoominic @ 12 Feb 2010, 02:14 AM) *
За телевизията не знам, но opaque box-а на ffdshow можеш да си конфигурираш както намериш за добре. И кутийките са си за всеки ред по отделно.

ffdshow се ползва само под Windows :-(. Иначе в друг форум коментирахме същия въпрос.. ако някой се интересува, стана ясно, че най-близко до шрифта е Helvetica и донякъде Arial Narrow на Monotype/Linotype corp.

Ето и скрийнове, които правих по-рано (за архивите):

italic:

Raikonen07
Пиши на бнт какъв шрифт използват и готово. Може и да ти кажат. Какво толко има тайна в това.
Bad_Nick
Като отворихме дума за шрифтове, споделете кой с какъв шрифт работи и плюсовете и минусите от него.
Planet_Rocker@or*Die
Цитат(Raikonen07 @ 18 Feb 2010, 01:43 AM) *
Пиши на бнт какъв шрифт използват и готово. Може и да ти кажат. Какво толко има тайна в това.

И аз веднъж съм писал на бнт, още си чакам отговора. laugh1.gif Обречена кауза
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.