Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Krabat (2008)
subsunacs.net - Форуми > Игрални филми > Субтитри
insomnias

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0772181/

Държава: Германия

Жанр: Драма, Фентъзи, Детско-юношески

Накратко: 14-годишно момче изучава черна магия при зъл магьосник.

Субтитри: Изтегли

hmm.gif Ако някой е започнал превода или има намерение да го направи, както и ако някой знае за съществуващ такъв, да съобщи сега или да си затрае /да спре превода/ завинаги smile.gif

Онова горе е бъзик, макар че ще ми бъде по-лесно да се откажа от превода, ако съм по-малко напреднала. Стигна ли до 50 % - няма отказване, батка. По-добре щеше да бъде, ако го преведе някой с перфектен немски, но при добро желание, никога не е късно за това smile.gif Хубаво е филмите да се превеждат от оригиналния език... ех, мечти, мечти smile.gif
thankyou
<#thank#>
masterdeath
Изгледах трейлъра и от това което видях бих казал,че филмът ще е много добър.Донякъде ми напомня и De Fortabte sjæles ø aka The island of lost souls (2007) ,но този може би ще е и по добър.Благодарности ,че си се захванала със субтитрите.Ще ги чакам с нетърпение clapping.gif
insomnias
De Fortabte sjæles ø aka The island of lost souls (2007) ми бе допаднал много, и макар все да си мисля, че много малко немски филми могат да ми харесат, Крабат попада в изключенията smile.gif Донякъде двата филма си приличат... но много, много бегло. Филмът явно е базиран на някаква приказка или легенда /както беше и с Островът на изгубените души/ и май дотук свършват приликите. И може би още една прилика, но вече като похват - тъмните кадри. Тъмнината почти през целия филм, освен за черната магия, напомня и за чумата, за смъртта - на подсъзнателно ниво, и подсилва онази безнадежност, лъхаща от безизходната ситуация, в която са изпаднали героте на филма - като в черно, лепкаво блато. Докато гледах филма, имаше един момент, в който си помислих "толкова дълго и подробно ежедневие, с незначителни промени - това ще отегчи огромна част от хлапетата, които ще го гледат". Само че, ако не беше тази монотонност, би се загубил точно този ефект - трудно и бавно, почти мъчително намиране на изхода от ситуацията. И осъзнаването на няколко доста жестоки урока.
Повече няма да пиша за филма, не искам да го разказвамsmile.gif Хареса ми. Затова и ще го преведа. Дано се хареса и на повечето от зрителите. И дано успея да го преведа както трябва /но това може да прцени само някой немскоговорещ колега/ smile.gif
sferoidi
Цитат(insomnias @ 29 Mar 2009, 08:40 PM) *
De Fortabte sjæles ø aka The island of lost souls (2007) ми бе допаднал много, и макар все да си мисля, че много малко немски филми могат да ми харесат, Крабат попада в изключенията smile.gif Донякъде двата филма си приличат... но много, много бегло. Филмът явно е базиран на някаква приказка или легенда /както беше и с Островът на изгубените души/ и май дотук свършват приликите. И може би още една прилика, но вече като похват - тъмните кадри. Тъмнината почти през целия филм, освен за черната магия, напомня и за чумата, за смъртта - на подсъзнателно ниво, и подсилва онази безнадежност, лъхаща от безизходната ситуация, в която са изпаднали героте на филма - като в черно, лепкаво блато. Докато гледах филма, имаше един момент, в който си помислих "толкова дълго и подробно ежедневие, с незначителни промени - това ще отегчи огромна част от хлапетата, които ще го гледат". Само че, ако не беше тази монотонност, би се загубил точно този ефект - трудно и бавно, почти мъчително намиране на изхода от ситуацията. И осъзнаването на няколко доста жестоки урока.
Повече няма да пиша за филма, не искам да го разказвамsmile.gif Хареса ми. Затова и ще го преведа. Дано се хареса и на повечето от зрителите. И дано успея да го преведа както трябва /но това може да прцени само някой немскоговорещ колега/ smile.gif

Легендата за Крабат е централна легенда в митолигоята на сорбската етническа общност (малцинство в рамките на Германия) Чудно е как германците го харесват, като главна тема е борбата на сорбите срещу германските барони. Водещият писател на сорбите Юри Брезан има книга "Крабат, или преображението на света" издавана е на български преди 25 години - горещо ви я препоръчвам - фентъзи с примес на политически трилър.
insomnias
Аз днес намерих и прочетох книгата /на руски само я открих/: http://orel3.rsl.ru/1000/Proysler_Krabat.htm
И се оказа, че книгата е издавана и на български - http://joinclub.actualno.com/news_209415.html и ще се радвам някой, който я има, да я сканира и качи в нета /повече за сканирането на книги можете да прочетете тук: http://www.chitanka.info/forum/viewforum.p...b7ee45e6f1f16f/.

Та, подозрението ми, че това е някаква легенда, значи, е вярно. През цялото време се чудех какво е това сербско момче /и Крабат, както и неговият приятел Лобош са наречени така - "сербские мальчики" - и аз си мислех, че имат предвид сръбска народност/. И наистина авторът е описал тази борба, макар и като вмъкнати в историята картини. Книгата вече си е приказка - при това прекрасна. А е писана преди толково много време... изкуството не остарява. Ако някой реши да чете книгата, по-добре да гледа филма ПРЕДИ това. Различни са smile.gif Но и двете произведения са хубави по собствения си специфичен начин. Естествено, за тези, които обичат този жанр.

С много големи извинения, ще забавя редакцията на субтитрите, понеже страшно много държах да прочета книгата преди това. Т.е., утре започвам редакцията, вместо днес.
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.