Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Откровенните цинизми във филмите.
subsunacs.net - Форуми > Други > Дискусии
5rov
Здравейте, отново

Подхващам темата за откровените цинизми във филмите и как трябва да бъдат превеждани.

Даже имам и конкретен въпрос. Сега довърших превода на "Atonement" и там се показва текст набиран, на пишеща машина в който има думата "cunt", което в превод, е най-вулгарното за женски полов орган. Не знам как да го напиша, дали така вулгарно което е "путка" или с някакъв евфемизъм? Не бива да се пропуска, защото е важно за филмовото действие. От този вулгаризъм, така написан, даже се повтаря на няколко места във филма, произтичат събития.
uporit
Цитат(5rov @ 20 Jan 2008, 03:30 PM) *
Здравейте, отново

Подхващам темата за откровенните цинизми във филмите и как трябва да бъдат превеждани.

Даже имам и конкретен въпрос. Сега довърших превода на "Atonement" и там се показва текст набиран, на пишеща машина в който има думата "cunt", което в превод, е най-вулгарното за женски полов орган. Не знам как да го напиша, дали така вулгарно което е "путка" или с някакъв ефемизъм? Не бива да се пропуска, защото е важно за филмовото действие защото от този вулгаризъм, така написан, даже се повтаря на няколко места във филма, произтичат събития.

Мисля че думата вагина е най-приемливия вариант, дори американците харесват тази дума.
5rov
Да, изглежда, че "вагина" е подходящо и така го направих.
Благодаря.
jorisub
Цитат(5rov @ 20 Jan 2008, 05:13 PM) *
Да, изглежда, че "вагина" е подходящо и така го направих.
Благодаря.

И аз се опитвам да спестявам излишни вулгаризми, но в този случай мисля, че не трябва.
"Cunt" допреди няколко години дори не се е казвало по телевизията, това е най-вулгарната дума в английския, и след като са я употребили така очеизвадно, и то във филм за стари времена, смятам, че трябва да се преведе буквално - "П***а".
А "вагина" си е съвсем безобидна дума, изобщо не предава значението на оригинала.
insomnias
Снощи гледах филма с не знам чии субтитри - на места направо ужасно дразнещи - примерно, Дюнкерк беше заместено с нещо... не помня какво. Изтрих филма, защото очаква повече от него. И от субтитрите също.

Но на въпроса - наистина не трябва да заменяш с абсолютно никакъв евфемизъм думата. Защото по-нататък във филма, на въпроса "Коя е най-вулгарната дума, която знаеш?", отговорът не би могъл да се замени дори с "вагина" - няма нищо вулгарно в един медицински термин. А по въпроса изобщо за замяната на някои думи с евфемизми - пробваш и ако ти звучи добре - заменяш, ако обаче се губи цветистостта на диалога - не се страхувай да употребиш точния израз. Само закостенели мозъци биха осъдили подобен преводsmile.gif Е, това е моето мнение smile.gif
5rov
Цитат(insomnias @ 20 Jan 2008, 06:42 PM) *
Снощи гледах филма с не знам чии субтитри - на места направо ужасно дразнещи - примерно, Дюнкерк беше заместено с нещо... не помня какво. Изтрих филма, защото очаква повече от него. И от субтитрите също.

Но на въпроса - наистина не трябва да заменяш с абсолютно никакъв евфемизъм думата. Защото по-нататък във филма, на въпроса "Коя е най-вулгарната дума, която знаеш?", отговорът не би могъл да се замени дори с "вагина" - няма нищо вулгарно в един медицински термин. А по въпроса изобщо за замяната на някои думи с евфемизми - пробваш и ако ти звучи добре - заменяш, ако обаче се губи цветистостта на диалога - не се страхувай да употребиш точния израз. Само закостенели мозъци биха осъдили подобен преводsmile.gif Е, това е моето мнение smile.gif

Не, знам, оставих го с вагина. (Ще го давам и майка ми да го гледа.) Въпросът след това е "Коя е най- лошата или ужасната дума, която можеш да си представиш." Не, вулгарна. Мисля, че за едно 12 годишно момиче и тази може да прозвучи шокирощо в контекста в който е.

А, че субтитрите са те подразнили - може. Мойте съм ги подписал и сигуно има малко неточности, нямам повече време за спавка, но ти препоръчвам да го гледаш и с другите в мрежата, които са безименни. Тогава да видим какво ще кажеш. Тях 2/3 можеш да ги качиш в темата "Бисери".
insomnias
Видях, че така си го оставил /само ги прегледах отгоре-отгоре, като текст/, забелязах и други неща... а Дюнкерк отново е прекръстенsmile.gif Но в Бисери нищо не искам да качвам, по простата причина, че всички ги ръсим понякогаsmile.gif Да не говорим за преводите по слух... там направо е трагикомиччно smile.gif Обаче ми стана смешно това извинение с майка тиsmile.gif Мислиш ли, че тя не е чувала някои думи? smile.gif Само като пример ще ти дам един мой превод - "Клуб Кугуар". Него го преведох по молба на дъщеря ми, главно заради гаджето й. Там просто бъка от цинизми. Повечето позаместих, някои оставих, други смених с вулгарни, но не чак точкова просташки звучащи... и тя накрая ми каза, че е трябвало да си ги превеждам дословно smile.gif Няма да коментирам мнението й... но въпреки това моето е, че цинизмите ТРЯБВА да се употребяват, когато изразът би загубил от замяната. Или смисълът би се променил, или пък логиката би се нарушила. Все пак, това е мнение, а не съвет. Така че - всеки преводач си преценява сам.
Съвсем наскоро ми направи впечатление при излъчването на "Запознай се с родителите ми" по някоя от телевизиите, че Ебльо си беше съвсем естествено преведено, макар да би могло да се намери компромисно решение. Смятам това за подкрепа на мнението сиsmile.gif
derirre357
Az smqtam 4e kogato konteksta go nalaga trqbva da se prevejdat doslovno. spomnqm si oba4e glengarry glen ross, tam bqha poprekalili, te prosto si psuvat v 99% ot dialoga i nqma zna4eni dali 6te e "mamka mu" ili "da go eba". interesno e sy6to dali cunt e v amerikanski film ili v angliiski - v v british english - razgovorniq cunt e gore-dolu kato fuck ("you are a stupid fuck" naprimer)...
LorD DemoniC
Цитат
Откровенните цинизми във филмите., Как трябва да бъдат превеждани

Буквално.
Bad_Nick
Преводът зависи от преводача, но няма да е лошо да не се забравя, че тези филми ( и преводите ) ги гледат и хлапета. Все някой трябва да дава добър пример. Хубаво ще е, ако преводача мисли и за това. Аз лично не смятам, че вулгарните преводи са предпоставка за качествени субс или достоверност на превода.
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.