Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Kaк Да Направя Dvd-rip
subsunacs.net - Форуми > Други > Дискусии
VooDooTo
Искам да си рипна едно DVD , което взех от Александра и се чудех дали може малко да ми дадете напътсвия и съвети . Значи файловете вече ги декриптирах от DVD-то и са на харда ми . Въпроса ми е как да го компресирам файловете , защото не ми са много ясни въпросите с bitrate и другите неща . Дайте малко помощ моля !
Wabbit
Цитат(VooDooTo @ 9 Mar 2005, 06:03 PM)
Искам да си рипна едно DVD , което взех от Александра и се чудех дали може малко да ми дадете напътсвия и съвети . Значи файловете вече ги декриптирах от DVD-то и са на харда ми . Въпроса ми е как да го компресирам файловете , защото не ми са много ясни въпросите с bitrate и другите неща . Дайте малко помощ моля !
*

След като го копирам на харда, аз директно почвам да го рипвам. За мен Flask MPEG е най-добрата програма. Като я отвориш първо би трябвало да те пита за език /избираш английски, защото БГ няма/. Даваш File --> Open Media. Отваря ти се Browse прозорец, от който браузваш ifo или bup файла на стрийма на самия филм, обикновено това е VTS_01_0 /ако е друг, можеш да го познаеш като влезеш в папката трябва да има поне 4 vob файла с размер от 1GB. Ако името им е от вида VTS_04_* избираш VTS_04_0.ifo в браузърчето/, избираш "ъгъл" на филма. Обикновено е един, ако са повече избираш най-дългия и избираш звук от списъка. Не те съветвам да избираш субтитри, защото няма да ги изведе във файл, а ще ти ги лепне върху самото AVI. Тях ще можеш са ги рипнеш със SubRip. След това ти се отваря прозорец където можеш да избереш част от филма, коато искаш да рипнеш. Ако правиш филма на два диска, първо селектираш първата част, а след като рипнеш нея, повтаряш същото и с втората. В прозорчето Job виждаш, че е селектиран целия филм, ако ще го правиш на части триеш тази селекция и си правиш нова. Съветвам те да не правиш списък, по дълъг от 1 Job, защото програмата при свършването на Job 1 започва директно Job 2 и замества първите файлове. Сега като си избрал частта, която искаш да рипваш, избираш Options --> Global Project Options. В полето Frame Size вместо да налучкваш резолюцията, натискаш бутона в долния десен ъгъл Show Output Pad. Първо натисни бутона Reset Settings, за да ти направи екрана както е на DVD-то. Съветвам те първо с бутоните от полето Output Size, да намалиш резолюцията на 640х480 за да избегнеш деформиране на екрана. След това слагаш отметка на Crop и изрязваш черните ленти отгоре и отдолу с бутоните. Когато си готов, даваш Hide. В стъпка Audio Можеш да избираш обработка на звука - Да изведе AC3 файл, да декодира звука /не ти го препоръчвам, можеш да изведеш AC3 файл и после да кодираш звука с VirtualDub/ и третото е да не обработва звук. Най-качествено и сигурно е първото. Следва стъпка Post Processing. В нея не те бърка нищо друго освен в полето Resizing Quality Options да е маркирано HQ Bicubic Filtering. В стъпка Files, мисля, че се разбира, че си избираш къде да ти направи avi /и евентуално ac3/ файла. И в стъпка General Compiling Time ти служи за да избереш каква часто от Job-а, който си задал искаш да ти рипне програмата /в секунди или кадри/. Search Size се използва за проверка на грешки, но не съм запознат с функцията на тази опция /по-добре не я пипай/ и последното е дали компютъра да се изключи след края на работа, само дето не действа винаги. Когато приключиш с всички тези настройки, натискаш ОК. Следват кодеците. Избираш Options --> Output Format Options. В първото поле ти излизат видео кодеците, които са ти инсталирани. Съветвам те за видео кодек за ползваш XviD. Щракваш два пъти върху него. Дъветвам също така да ползваш филтри за подобрение на качеството, вършат страхотна работа и почти не забавят процеса. Можеш да ги избереш от бутона Decoder Options в долния край на прозорчето. След това най-важното - определяне на битрейта. Щракваш върху бутона calc... Отваря се битрейт калкулатор. Полъваш го, като в първото поле избираш 717000 /това са 700 МВ/ и нататък попълваш продължителност на филма и формат и битрейт на аудиото. /за AC3 битрейта на звука е 448/. Като си готов даваш Ок и същото и на другия прозорец. Сего отново се намираш при кодеците. Ако си избрал звука да е AC3, не избираш аудио кодек, а ако си избрал декодиране, избираш по същия начин и звуков кодек от долния прозорец. Най-добре е да избереш Mpeg Layer 3 и оттам избираш битрейт /Внимавай. Всички ДВД-та са със звук от 48000 Hz Ако избереш 44100 Hz, звука и картината няма да съвпадат/. И това остава да натиснеш бутона FlaskIt! /или Run --> Start Conversion, същото е/. Остава да почакаш няколко часа процеса да завърши. Ако си задал звука да е AC3, но все пак искаш да го кодираш, теглиш VirtualDub със AC3 support, отваряш видеото, отваряш аудиото, даваш на видеото Dirext Stream Copy, а на аудиото Full Processing Mode и избираш аудио кодек по същия начин както ти обясних по-рано. Даваш File --> Save AVI as и изчакваш няколко минути процеса да завърши. А ако искаш звука ти да си е AC3, даваш и на видео и на аудио Dirext Stream Copy и сейвваш AVI-то някъде. Честито, ти рипна първия си филм. Ако имаш въпроси, пиши едно ЛС.
neshev
ТУК има едно ръководство с картинки smile.gif (алтернативен вариант на написаното от Wabbit). Дано ти свърши работа.
Spark
А за мен най-добрите са AutoGK, ARCalculator и GordianKnot за по-напреднали smile.gif
VooDooTo
WoW , Wabbit просто нямаш си на представа колко съм ти благодарен , че си ми написал толкова дълъг и изчерпателен пост . Много благодаря сега ще пробвам с тази програма , която ми даде . Аз имах XMpeg , но казваш , че тая става по-лесно ще пробвам нея . Иначе за субтитрите знам как се рипват . Просто ми беше неясно как да им давам Resize на картина и в какъв битрейт да го рипвам филма , ама сега се надявам да го направя . Става дума за The Girl Next Door Unrated и реших да си я направя на дискове и затова . Благодяря и на neshev & spark за помощта , която оказвате . Длъжник съм ви ! Поздрави и успех занапред !
ABEPA
С каква програна от готов AVI файл може да се смали на точно зададен размер на изходния файл?
Spark
С VirtualDub, VirtualDubMod, NanDub (ако файла е с VBR MP3) чрез рекомпресиране наново или чрез изрязване.
VooDooTo
Не разбрах едно нещо обаче как като си селектирам част от филма ще знам точно колко ми трябва да селектирам , за да са 700 МБ ? Може ли някой да ми обясни и обещавам повече да не задавам тъпи въпроси . Благодаря ви още веднъж !
Wabbit
Селектираш си част от файла и просто като сатанеш в края на маркираното и натиснеш плей, ти изкарва точно час, минута и секунда от филма. Въвеждаш тези стойности в битрейт калкулатора на XviD-а и той ще ти сметне подходящ битрейт, за да стане файла 700 МВ. Ето и и малко нагледен материал:
VooDooTo
Аз няма да го правя 700 МБ , а 1400 , за да е с AC3 звук и да не се губи качеството все пак . Разбрах вече де . Мерси още един път .
Wabbit
Цитат(VooDooTo @ 9 Mar 2005, 09:19 PM)
Аз няма да го правя 700 МБ , а 1400 , за да е с AC3 звук и да не се губи качеството все пак . Разбрах вече де . Мерси още един път .
*

Не се притеснявай за въпросите. Значи можеш да напишеш в битрейт калкулатора, че искаш да ти излезе общо 1400, но в такъв случай, за да се получат и двата файла по 700 /а не единия 690, а другия 710 примерно/ ще трябва да направиш двата диска с абсолютно еднаква продължителност, дори секундите са от значение. А така просто си маркираш дадена част, въвеждаш нейната продължитеност и му даваш да ти я направи 700 МВ. Същото повтаряш и с втората част и готово. Имаш две части по 700 МВ. По-лесно е. biggrin.gif
VooDooTo
ОК . Сега не мога да го пробвам дали ще стане на 700 МБ , защото ако го пусна няма да свърши поне до 1-2 часа . Утре преди да тръгна на даскало ще го пусна да се кодира и като се върна ще е готово и ще ти съобщя резултата . Благодаря още един път найстина много изчерпателни отговори получих и съм ти просто много задължен . Някой път ако се видим имаш една бира от мен , да знаеш !!!
Killer
ето ти няколко линка с многодобро описание cool.gif
http://store1.data.bg/barut/dvd_rip_1.htm
http://store1.data.bg/barut/dvd_rip_6?NF=1 - прочети за програмата FairUse
там е дадено точно описание как се разботи с версията към която е даден линк, описанието не съвпада за по новите версий на програмата, макар че с новите се разботи по-лесно, предлагам ти първо да си поиграеш с рекламните клипчета за да видиш как стават нещата (при тях процеса е по-бърз).
http://store1.data.bg/barut/fair_use_wizard.htm - пак за програмата FairUse линкът който е даден е към по нова версия и нея може да си я пуснеш да ти е на БГ. Благодаря на Barut за превода на програмата и за цялата информация която е постнал на дата.бг по този въпрос wink.gif

Дано да съм ти помогнал.
ABEPA
Някой да има точно решение на моя проблем?
"От видео файл да се направи дуг видео факл, но да е 350 МБ."
Spark
ABEPA: GordianKnot...
neshev
Мисля си, че вместо да изчисляваш секунди, за да направиш 700 МВ фаил, няма ли да е по-лесно първо да рипнеш ДВД-то, а после да разделиш фаила на няколко от по 700. Има такива програми и една от тях е AVI MPEG Splitter. Сега не се сещам за други, но ако искаш ще потърся.

off
Хехе, това ново бутонче е готино smile.gif Реших да го пробвам и то какво излезе smile.gif
ABEPA
@Wabbit
C FlaskMPEG като рипвам от DVD направено от AVI ми се рипва картината, но звука неще.Дал съм на първата отметка за звука - да се копира директно.
Wabbit
Цитат(ABEPA @ 11 Mar 2005, 09:39 PM)
@Wabbit
C FlaskMPEG като рипвам от DVD направено от AVI ми се рипва картината, но звука неще.Дал съм на първата отметка за звука - да се копира директно.
*

При тази отметка звука ти се извежда в отделен файл с разширение AC3. Къде искаш да ти го направи избираш от полуто Files. След това събираш avi-то и ac3-то с Virtual Dub.
Killer
Препоръчаите и някоя друга програма за двд рип освен flaskmpg и ако може и линк към инфо горе долу как се работи с нея по възможност да е на БГ.
Интересува ме също какви филтри да се слагат за подобряване на картината
защото според мен WAF слагат доста филтри, при техните релийзи картината е много по добра и според мен не е само от високата резолюция и bitrate и понеже искам да е максимално качеството на рипа дайте някакви идеи филтри ли да слагам (ако да какви) или пък нещо друго.
Благодаря
sed
Аз лично ползвам Bland за изчистване на динамичните сцени!
DJ_PRODIGY
Здравейте не искам да отварям нова тема затова реших да пиша в тази.
Интересува ме има ли някаква програма която да направи субтитри от две CD на едно и ако има как се казва.
ivanovich
Цитат(Spark @ 10 Mar 2005, 02:18 PM)
ABEPA: GordianKnot...
*

mainconcept е най добрата програма
YBD
А някой знае ли как се прави HDRip от HDTV, което HDTV е в "mkv" формат?
Този формат "mkv" ме бърка доста. Дали не може да се конвертира някак в "avi"?
ivajlap
Ето какво е .mkv формата:
http://www.astahost.com/info.php/what-mkv-...rmat_t9212.html
dgd
Цитат(YBD @ 8 Jul 2006, 09:43 AM)
А някой знае ли как се прави HDRip от HDTV, което HDTV е в "mkv" формат?
Този формат "mkv" ме бърка доста. Дали не може да се конвертира някак в "avi"?
*

Ами рипа си се прави по същия начин като двд само дето може да се избегне деинтерлейса. А mkv не е формат а контейнер, и то може би най-добрия, ама явно няма да се наложи за сметка на mp4. Ta звука, видеото и субтитрите, ако има такива, се изваждат :lol2: (demux-ват e по правилното) с ето тая програма. Цък
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.