Цитат(VooDooTo @ 9 Mar 2005, 06:03 PM)
Искам да си рипна едно DVD , което взех от Александра и се чудех дали може малко да ми дадете напътсвия и съвети . Значи файловете вече ги декриптирах от DVD-то и са на харда ми . Въпроса ми е как да го компресирам файловете , защото не ми са много ясни въпросите с bitrate и другите неща . Дайте малко помощ моля !
След като го копирам на харда, аз директно почвам да го рипвам. За мен
Flask MPEG е най-добрата програма. Като я отвориш първо би трябвало да те пита за език /избираш английски, защото БГ няма/. Даваш File --> Open Media. Отваря ти се Browse прозорец, от който браузваш ifo или bup файла на стрийма на самия филм, обикновено това е VTS_01_0 /ако е друг, можеш да го познаеш като влезеш в папката трябва да има поне 4 vob файла с размер от 1GB. Ако името им е от вида VTS_04_* избираш VTS_04_0.ifo в браузърчето/, избираш "ъгъл" на филма. Обикновено е един, ако са повече избираш най-дългия и избираш звук от списъка. Не те съветвам да избираш субтитри, защото няма да ги изведе във файл, а ще ти ги лепне върху самото AVI. Тях ще можеш са ги рипнеш със
SubRip. След това ти се отваря прозорец където можеш да избереш част от филма, коато искаш да рипнеш. Ако правиш филма на два диска, първо селектираш първата част, а след като рипнеш нея, повтаряш същото и с втората. В прозорчето Job виждаш, че е селектиран целия филм, ако ще го правиш на части триеш тази селекция и си правиш нова. Съветвам те да не правиш списък, по дълъг от 1 Job, защото програмата при свършването на Job 1 започва директно Job 2 и замества първите файлове. Сега като си избрал частта, която искаш да рипваш, избираш Options --> Global Project Options. В полето Frame Size вместо да налучкваш резолюцията, натискаш бутона в долния десен ъгъл Show Output Pad. Първо натисни бутона Reset Settings, за да ти направи екрана както е на DVD-то. Съветвам те първо с бутоните от полето Output Size, да намалиш резолюцията на 640х480 за да избегнеш деформиране на екрана. След това слагаш отметка на Crop и изрязваш черните ленти отгоре и отдолу с бутоните. Когато си готов, даваш Hide. В стъпка Audio Можеш да избираш обработка на звука - Да изведе AC3 файл, да декодира звука /не ти го препоръчвам, можеш да изведеш AC3 файл и после да кодираш звука с VirtualDub/ и третото е да не обработва звук. Най-качествено и сигурно е първото. Следва стъпка Post Processing. В нея не те бърка нищо друго освен в полето Resizing Quality Options да е маркирано HQ Bicubic Filtering. В стъпка Files, мисля, че се разбира, че си избираш къде да ти направи avi /и евентуално ac3/ файла. И в стъпка General Compiling Time ти служи за да избереш каква часто от Job-а, който си задал искаш да ти рипне програмата /в секунди или кадри/. Search Size се използва за проверка на грешки, но не съм запознат с функцията на тази опция /по-добре не я пипай/ и последното е дали компютъра да се изключи след края на работа, само дето не действа винаги. Когато приключиш с всички тези настройки, натискаш ОК. Следват кодеците. Избираш Options --> Output Format Options. В първото поле ти излизат видео кодеците, които са ти инсталирани. Съветвам те за видео кодек за ползваш XviD. Щракваш два пъти върху него. Дъветвам също така да ползваш филтри за подобрение на качеството, вършат страхотна работа и почти не забавят процеса. Можеш да ги избереш от бутона Decoder Options в долния край на прозорчето. След това най-важното - определяне на битрейта. Щракваш върху бутона calc... Отваря се битрейт калкулатор. Полъваш го, като в първото поле избираш 717000 /това са 700 МВ/ и нататък попълваш продължителност на филма и формат и битрейт на аудиото. /за AC3 битрейта на звука е 448/. Като си готов даваш Ок и същото и на другия прозорец. Сего отново се намираш при кодеците. Ако си избрал звука да е AC3, не избираш аудио кодек, а ако си избрал декодиране, избираш по същия начин и звуков кодек от долния прозорец. Най-добре е да избереш Mpeg Layer 3 и оттам избираш битрейт /Внимавай. Всички ДВД-та са със звук от 48000 Hz Ако избереш 44100 Hz, звука и картината няма да съвпадат/. И това остава да натиснеш бутона FlaskIt! /или Run --> Start Conversion, същото е/. Остава да почакаш няколко часа процеса да завърши. Ако си задал звука да е AC3, но все пак искаш да го кодираш, теглиш
VirtualDub със AC3 support, отваряш видеото, отваряш аудиото, даваш на видеото Dirext Stream Copy, а на аудиото Full Processing Mode и избираш аудио кодек по същия начин както ти обясних по-рано. Даваш File --> Save AVI as и изчакваш няколко минути процеса да завърши. А ако искаш звука ти да си е AC3, даваш и на видео и на аудио Dirext Stream Copy и сейвваш AVI-то някъде. Честито, ти рипна първия си филм. Ако имаш въпроси, пиши едно ЛС.