Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Как Е Правилно Да Се Преведе Името David Morse
subsunacs.net - Форуми > Други > Дискусии
stanqo
Името на актьора David Morse се среща равнозначно в gbg.bg като Дейвид Морс и Дейвид Морз. Кое все пак е по правилно? На английски morse е морж
и ако се прави буквален превод трябва да се произнася Дейвид Моос.
Моля за компетентно мнение. Ако искате изкоментирайте и Раян или Райън, Портман или Портмън.
Забележка: Имайте впредвид че в инженерните науки е известна "скалата на Моос". Много преводачи също се придържат към този превод.
Доколкото ми е известно до средата на 20 век у нас са се придържали към френската транскрипция т.е. "з". Но сега нещата са коренно променени. Може би е добре да се намеси някой филолог - специалист в тази областsmile.gif
Моля за аргументирана обосновка, а не отговори от вида - "произнася се така, защото аз мисля че е така".
Shimbadze
Аз съм за "Дейвид Морс".
eddie
Интересно... Самюел Морз (Samuel Morse) е изобретател на способ за пренасяне на информация чрез радиовълни, познат навсякъде като морЗов код tongue.gif

Ако позволите едно ...ъъ.. леймърско мнение, и на мен Дейвид Морс ми звучи по-добре...
Shimbadze
Да, когато името е придобило всеизвестност под определена форма е глупаво да се импровизира, защото се губи връзката.
Както в случая с изобретателя на морзовата азбука.

Като прочетох името David Morse обаче, веднага се сетих за големият китарист, свирил в Канзас и Пърпъл. rock.gif
gorosoft
Цитат(eddie @ 23 Jan 2005, 11:11 AM)
Интересно...  Самюел Морз (Samuel Morse) е изобретател на способ за пренасяне на информация чрез радиовълни, познат навсякъде като морЗов код  tongue.gif

А забелязал ли си, че само ние и руснаците му казваме "морзов" код, защото се пише morse code и се произнася със "С". Според английската граматика се чете "С". За да е "З" трябва "С" да е затворена между две гласни, така че правилното е Дейвид Морс, както и Самюел Морс (последния обаче е навлязъл в българския език като "Морз" по причини ясни само на въвелите термина у нас) smile.gif
Shimbadze
Съгласен съм с gorosoft.

Aко името е Mourse, по-склонен съм да го преведа като Морз. wink.gif
Radeff
Дейвид Морс е според мен, а също Райън и Портмън.
eddie
/off
Kansas.... снощи най-после набарах DVD-то на концерта им Device Voice Drum'2003... ех, как само свирят тия хора (и пеят), а са на такава възраст.... rock.gif
gorosoft
Цитат(eddie @ 23 Jan 2005, 03:28 PM)
/off
Kansas.... снощи най-после набарах DVD-то на концерта им Device Voice Drum'2003... ех, как само свирят тия хора (и пеят), а са на такава възраст....  rock.gif
*

E какво чакаш още? Мятай го в ftp-to!
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.