М'дааааа пакетите с кодеци са една голяма простотия. Слагат толкова много филтри, които 1) товарят излишно, понякога май не се сработват един с друг и 3) с и без тях - все тая, разлика в качеството няма.
Излъгах, има, понякога става по-лоша.
Пример: преди време слагах Nimo Codec Pack и образа на някои филми ми се размазваше с един хубав зелен цвят. С K-Lite мисля, че беше същото.
От един момент насам слагам следните кодеци и САМО 1 филм не ми е тръгнал, защото беше Matroska. Ta:
- DivX 5.21 (6-цата не ми харесва) за DivX
- XviD (винаги най-новата, възможна версия) за XviD
Забележка: Не че уж и двата не могат да се справят с "противника", но предпочитам всеки да си поеме своя формат.
- AC3 Filter 1.01a RC5 за филми с АС3 звук
Това е за 99% от филмите.
За останалия 1 процент слагам SVCD кодек (от дъжд на вятър ми се налага) и MPEG2 кодек.
Последните два ги слагам при инсталацията въпреки че, както вече споменах, рядко ми попадат видео файлове от този тип, но е добре човек да е подготвен предварително.
Да повторя: с тези 5 кодека не е имало филм, който да не ми тръгне. Само е желателно в настройките на DivX да се изключат едни нещица, че полза от тях няма, а товарят. В менюто за конфигурация на Post-Processing Settings СЛАГАМ отметка на DISABLE Post-Processing и МАХАМ отметката на Film Effect. После на втората страница (Quality Settings) отметки оставям/слагам на Yuv Extended Mode и Disable Logo.
Всъщност възможно е точно тези настройки да са проблема, но е е възможно целия пакет да е проблема.
Дори и настройките на DivX да са проблема, все пак не мисля, че инсталирането на пакети с кодеци си струва. Подобрение не виждам, а често става точно обратното. Освен това предпочитам ЛИЧНО да си настройвам нещата. От опит съм разбрал, че:
- винаги е по-добре да имаш 5 програми, всяка от тях с 1 задача отколкото да имаш "универсална" програма, която да върши 5 неща
- винги е по-добре (понякога по-трудно) да се настройват нещата РЪЧНО, автоматичните неща/настройки
ВИНАГИ са свързани с компромиси в качеството в дадени аспекти, защото трябва да са универсални, а вече казах за "универсалните" неща
- всичките пакети са еднакви. Ще цитирам Мегатрон от Войната на зверовете: "New packaging, same product." Пакетите имат различни инсталации и имена, защото са различни, но иначе си слагат ПОЧТИ еднакви кодеци. Както е и с магазините, всички магазини зареждат от един склад и тъй като в 1 склад стоките няма как да са различни, всички магазини предлагат една и съща стока.
Дано съм бил ясен, че като гледам к'ъв роман съм написал.